Werkgeluk: zinnig of onzinnig?

7 oktober 2024

In de week van 23 september was het de week van het werkgeluk. De meeste mensen brengen in hun leven een groot deel van de tijd door op het werk, dus handig als je daar een beetje gelukkig bent toch?

Werkgeluk is een term die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. Maar wat is het nu eigenlijk? Gelukkig zijn met je werk? Bedrijven proberen in ieder geval hun medewerkers ‘gelukkiger’ te maken. De meeste wel met het idee dat dit de productiviteit verhoogt en medewerkers minder snel op zoek gaan naar een andere baan. Maar is werkgeluk de sleutel tot succes, of is het een hype zonder veel diepgang?

Wanneer ben je gelukkig op je werk? Onderzoek wijst uit dat het gaat om factoren zoals, erkenning, autonomie, zingeving, goede werk-privébalans. Bedrijven spelen daaropin door flexibele werktijden, een leuk kantoor, ruimte voor ontwikkeling enzovoorts. Maar helpt dat echt? Nemen we het niet te serieus en is werk gewoon nu eenmaal….werk?

Even terug naar het onderzoek, want het blijkt dat een gelukkige werknemer beter presteert, loyaler is, en creatiever. De keerzijde is echter dat dit niet altijd de realiteit is. Er zijn natuurlijk genoeg banen die niet heel veel ruimte bieden voor zingeving. En ben jij niet ook de ene dag (of moment) gewoon wat gelukkiger dan het andere moment? Altijd gelukkig zijn is natuurlijk niet realistisch. Daarnaast wat de een als geluk ervaart is voor een ander totaal niet zo. Klein voorbeeld: In mijn werk als consultant ontvang ik regelmatig een excel-bestand met gegevens voor bijv. een beloningsanalyse. Ik moet me daar toch altijd een beetje doorheen worstelen. Mijn collega kun je eigenlijk niet blijer maken. Als die zo’n excelbestand ontvangt gaan de ogen gewoon glimmen (voor mij onbegrijpelijk).

Werkgeluk of gelukkig zijn op je werk is belangrijk, maar zeker niet het enige. Uiteindelijk is het belangrijkste dat werk voldoening biedt op welke manier dan ook, zonder de druk om elk moment van de dag gelukkig te zijn. 

Hoe zorg je daar als bedrijf nu voor? Dat kan bijvoorbeeld door het creëren van een gezonde werkcultuur met ruimte voor groei, vertrouwen, erkenning en plezier.

We zijn erg benieuwd hoe jullie daar over denken. Deel je mening en tips in de Baarda community!

Arlène Speelman

Consultant bij Bureau Baarda

Neem contact op