De eerste loonstrook van 2023

Eind januari is het zo ver, dan krijgen de meeste medewerkers hun eerste loonstrook van 2023. Waar we in november nog schreven over de vele uitdagingen waar werknemers en werkgevers voor stonden, heeft deze blog voor werknemers een positiever tintje. Per 1 januari zijn er namelijk een aantal positieve veranderingen doorgevoerd, die zichtbaar zullen worden op die eerste loonstrook aan het eind van deze maand. Wij nemen je in vogelvlucht mee door de belangrijkste veranderingen. Zo kun jij de werknemers binnen jouw organisatie voorzien van de juiste informatie.

Verhoging nettoloon
Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag 2022 aangegeven werken meer lonend te willen maken. Om dit te realiseren gaan werknemers in 2023 minder belasting betalen over hun inkomen. Het tarief van de 1e schijf inkomstenbelasting (inkomens tot €73.071 per jaar) is van 37,07% verlaagd naar 36,93%. Netto gaan werknemers er hierdoor tot €102,- per jaar op vooruit (1) . Daarnaast gaat de arbeidskorting vanaf 1 januari 2023 jaarlijks extra omhoog. Dit is positief voor werknemers en ondernemers met een inkomen tot €115.301,- per jaar. De hoogte van deze arbeidskorting is afhankelijk van de leeftijd en hoogte van het inkomen. Per 2023 kan het voordeel voor werknemers oplopen tot €500,- netto per jaar (2).

Minimumloon
De hoge inflatie heeft de grootste gevolgen voor mensen met lagere of middeninkomens. Om deze mensen meer financiële mogelijkheden te geven heeft het kabinet voor het eerst sinds 1969 besloten om een extra verhoging van het minimumloon door te voeren. Per 1 januari 2023 is het minimumloon met 10,15% gestegen. Dit houdt in dat iemand bij een 36-urige werkweek minimaal €12,40 bruto per uur ontvangt. Bij een 40-urige werkweek ligt dit bruto uurloon lager. Per 1 januari 2024 wordt dit wettelijk minimumloon een wettelijk minimumuurloon zodat dit onderscheid op basis van aantal uren dat iemand per week werkt, niet meer wordt gemaakt. De verhoging van het minimumloon heeft als gevolg dat ook de aan het loon gekoppelde uitkeringen (Wajong, bijstand) automatisch meestijgen. Ook uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden profiteren van deze stijging (3).

Reiskosten- en thuiswerkvergoeding
De hogere prijzen voor benzine en openbaar vervoer zorgen voor hogere reiskosten. Het kabinet heeft daarom besloten om per 1 januari 2023 de belastingvrije reiskostenvergoeding op te hogen van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. Per 1 januari 2024 wordt dit verder opgehoogd naar € 0,22 per kilometer. Wanneer werknemers met het openbaar vervoer reizen mag de werkgever ook het volledige bedrag belastingvrij vergoeden. Het ophogen van de reiskostenvergoeding is echter niet verplicht (4).

De inflatie zorgt niet alleen voor hogere reiskosten, maar maakt het ook duurder om vanuit huis te werken. De belastingvrije thuiswerkvergoeding is daarom per 1 januari 2023 opgehoogd van €2,00 naar €2,15 (5).

Organisatie specifieke veranderingen
Hierboven hebben we alleen nog de wijzigingen beschreven die voor elke organisatie van toepassing zijn. Mogelijk hebben jullie daarnaast ook nog organisatie specifieke wijzigingen doorgevoerd zoals een collectieve salarisverhoging of een inflatietoeslag. Of misschien zijn de jaarlijkse salarisverhogingen net doorgevoerd? Dat is een mooie kers op de taart! En een goede start van het nieuwe jaar.

Ben je klant van Bureau Baarda en wil je actief betrokken worden bij de Baarda-community, meld je dan aan!

Nieuwsbrief

Aanmelden

Laat je gegevens achter en wij delen onze kennis met jou.

Nieuwsbrief

Aanmelden

Laat je gegevens achter en wij delen onze kennis met jou.

Neem contact op