Perspectieven op belonen in tijden van hoge inflatie

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in een vacaturetekst. Wellicht gebruikt jouw organisatie het ook wel, de term ‘een marktconform salaris’. Weet jij wanneer je dit leest om wat voor bedrag het gaat? Nee? Nou, wij ook niet. Recruiter Jesse Geul1 schrijft in een column voor Intermediair dat dit niet gek is. De meeste sollicitanten en werkgevers weten het zelf namelijk ook niet. Zijn advies is dan ook om als werkgever transparant te zijn in vacatureteksten en een duidelijke salarisindicatie te vermelden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe bepaal je zo’n salarisindicatie? En hoe ga je om met uitdagingen zoals de hoge inflatie? In deze blog gaan we hier dieper op in door verschillende perspectieven te delen.

De basis op orde

Het salaris is een belangrijk onderdeel van het totale beloningspakket en een essentieel onderdeel van iedere arbeidsrelatie. Werknemers biedt het een (vast) inkomen waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Werkgevers biedt het een belangrijk middel voor werving en behoud van werknemers. Dat dit op orde moet zijn heeft geen verdere uitleg nodig. Óf het salaris in orde is dat hangt af van interne en externe factoren. Zo kun je jezelf de volgende vragen stellen: Past het huidige beloningsbeleid bij onze missie en visie? Past het bij onze bedrijfscultuur en de bijbehorende normen en waarden? Voldoet het aan wet- en regelgeving? En hoe belonen we ten opzichte van andere organisaties?

Marktconformiteit: Hoog, laag of gemiddeld belonen

Toetsen waar de salarissen van jouw organisatie liggen ten opzichte van andere organisaties kan met een benchmark. Hierbij wordt gekeken naar diverse variabelen, zoals: functie, branche, klantwaarde, regio en bedrijfsomvang. De data uit de benchmark laat zien of de salarissen binnen jouw organisatie hoog, laag of gemiddeld zijn ten opzichte van andere organisaties. Moet je altijd marktconform of hoger belonen? Nee, in onze klantenkring komen we regelmatig organisaties tegen die bewust onder het marktconforme salaris belonen. Zij compenseren dit bijvoorbeeld met een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden of een aansprekende purpose.

Belonen in 2023

De huidige inflatie, die al een aantal maanden boven de 10 procent ligt2, maakt het onderwerp ‘salaris’ een hot topic. Uit onderzoek van Visma | Raet blijkt dat meer dan een kwart van de respondenten zich zorgen maakt over hun salaris. Ze vragen zich af of ze met hun salaris blijvend kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud3.  Deze zorgen kunnen zo hoog oplopen dat ze uiteindelijk leiden tot (langdurig) verzuim.
Daarnaast zijn er ook respondenten die aangeven dat ze zonder loonsverhoging niet bij hun huidige werkgever kunnen blijven.

Je zou bijna denken dat de oplossing simpel is. De inflatie compenseren door de lonen net zo hard te laten stijgen creëert echter weer nieuwe problemen. Volgens werkgeversvereniging AWVN4 liggen de huidige loonstijgingen al historisch hoog. Werkgevers willen wel extra salaris geven, maar zijn ook voorzichtig omdat ze te maken hebben met hogere grondstofkosten, een hogere energierekening en een krapte op de arbeidsmarkt. Een structurele loonsverhoging is daar niet altijd de juiste oplossing voor.

Meer weten?

Maakt jouw organisatie gebruik van model Baarda en wil je meer weten over belonen in tijden van hoge inflatie? Op 11 november staat er van 14.00 tot 15.00 een online meeting gepland in de Baarda-Community. Tijdens deze meeting presenteren we ons eigen benchmarkrapport, de Baarda Salary Standard 2023 en gaan we in op verschillende oplossingen.

Aanmelden kan in de Bundeling app!

Nieuwsbrief

Aanmelden

Laat je gegevens achter en wij delen onze kennis met jou.

Nieuwsbrief

Aanmelden

Laat je gegevens achter en wij delen onze kennis met jou.

Neem contact op